traditie

something old, something new

home > blog > Tradities: old & new

Something old, something new
Something borrowed, something blue
and a silver sixpence in her shoe

Het is een heel bekend rijmpje en een traditie die veel bruiden nog steeds in ere houden. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en waar staan de zinnetjes voor?


Herkomst

Het gezegde gaat terug naar Engeland in de 19e eeuw. Al in 1871 werd er geschreven over het rijmpje en de geluksvoorwerpen, maar het is heel waarschijnlijk dat het gebruik nog verder teruggaat.

Elke zin staat voor een voorwerp dat de bruid op de trouwdag bij zich moet dragen. Als ze alle voorwerpen bij zich draagt, zal het haar veel geluk en een goed huwelijk geven.


Betekenis

‘Something old’ symboliseert de goede relatie met de familie van de bruid en haar verleden. Het staat voor de oude levenssituatie die ze vanaf dat moment achter zich laat.

‘Something new’ staat voor de nieuwe levenssituatie die ze ingaat met haar bruidegom en zijn familie. Het symboliseert optimisme en hoop voor de toekomst en de verbinding tussen de bruid en haar bruidegom.
Er zijn ook verhalen waarin staat de ‘something old’ bedoeld is om kwade geesten voor de nakomelingen af te weren. De ‘something new’ zou dan staan voor het beschermen van het nieuwe leven.

‘Something borrowed’ is een voorwerp wat de bruid leent van een andere gelukkig getrouwde vrouw. Door dit voorwerp bij zich te dragen, wordt het geluk van de vorige bruid doorgegeven aan de nieuwe bruid. Het symboliseert ook de steun en aanwezigheid van familie en vrienden, de bruid zal altijd bij hen terecht kunnen.

‘Something blue’ staat voor onschuld en trouw. Vanuit de bijbel droegen vrouwen vroeger een blauwe band onder de trouwjurk, als symbool van trouw en verbondenheid. Blauw is de kleur van liefde, bescheidenheid en trouw. Door iets blauws te dragen geeft de bruid eigenlijk haar commitment aan het huwelijk weer.

‘a silver sixpence in her shoe’ is letterlijk een zilveren muntje in de schoen van de bruid. Tot 1920 werd de sixpence gemaakt van sterling silver (vandaar de naam) en geslagen in Engeland.De vader van de bruid plaatste het muntje in haar linkerschoen en zou haar en haar bruidegom zo zegenen met rijkdom financiële voorspoed.

Tegenwoordig is de betekenis van het rijmpje grotendeels verloren gegaan. Veel bruiden gebruiken de zinnetjes nog wel, maar dan vooral als leuke toevoeging. Vooral het muntje wordt vaak weggelaten of op een andere plek in de bruidskleding teruggebracht. Niet zo gek aangezien het vast niet heel lekker zal lopen, maar je moet iets over hebben voor eeuwige rijkdom!



Benieuwd naar de betekenis en herkomst van nog meer tradities? Lees dan hier mijn volgende blog!


Blog tradities
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.