traditie

de huwelijksreis

home > blog > Tradities: de huwelijksreis

Alle hectiek van de bruiloft is voorbij, jullie hebben een ring om jullie vinger en mogen elkaar man en vrouw noemen? Top! Dan is alles goed gegaan en is het nu tijd om lekker van elkaar te genieten en bij te komen tijden de huwelijksreis. Maar wist je dat dit vroeger helemaal niet het doel was van de ‘honeymoon’?

Bruidroof

Voor de betekenis van het woord ‘honeymoon’ zijn verschillende verklaringen. De eerste verklaring is dat het woord is afgeleid van het oud-Noorse woord‘hjunottsmanathr’, wat ‘verschuilen’ betekent. In de vroege middeleeuwen kwam het nogal eens voor dat een bruid werd ‘geroofd’. Als een vrouw verliefd was op een man waar ze niet mee mocht trouwen van haar ouders, konden de man en vrouw ervoor kiezen om zich te verschuilen. De toekomstige bruid werd dan geroofd van haar familie. De toekomstige bruidegom en zijn beste vrienden (the best man!) namen de bruid mee en bewaakten haar. De periode waarin de bruid verborgen gehouden werd, heette ‘hjunottsmanathr’.
Als de rust in het dorp was wedergekeerd en de zoektocht naar de bruid werd gestopt, keerden de bruid en bruidegom terug. Op dat moment was de reputatie van de bruid aangetast, vaak was ze zelfs al zwanger. De bruid kon dan niet meer uitgehuwelijkt worden aan een man gekozen door haar ouders. Hierdoor kon de bruid dan alsnog met de man waarmee ze was gevlucht in het huwelijksbootje stappen.


Honingwijn

Een andere verklaring is de letterlijke vertaling van het woord. Pasgetrouwde stellen trokken zich na de huwelijksvoltrekking voor 30 dagen (één maancyclus) terug en moesten door alles en iedereen met rust gelaten worden. Tijdens deze periode was het gebruikelijk om elke dag een glas honingwijn te drinken. De Noren geloofden dat dit het bruidspaar geluk en vruchtbaarheid zou brengen en, misschien wel de belangrijkste reden, de kans op een zoon zou vergroten. Een maan lang honing drinken? Juist, honingmaan, oftewel honeymoon!



Wittebroodsweken

In veel landen over de wereld worden de 4 tot 6 weken na het huwelijk nog steeds honeymoon genoemd, maar dan in elk land in hun eigen taal. Eigenlijk best gek dat we het in Nederland dan huwelijksreis noemen in plaats van honingmaan. Wij kennen de honeymoon hier als de ‘wittebroodsweken’. Deze naam komt nog van vroeger. Wit brood was toen een heel luxe product, wat alleen in hele bijzondere tijden gegeten mocht worden.

De wittebroodsweken zijn van oorsprong de zes weken na de bruiloft, waarin het bruidspaar door niemand gestoord mag worden. Niet door bedrijven en instanties, maar ook niet door familie of werk. In deze periode had het kersverse bruidspaar alle tijd om elkaar te leren kennen. Vroeger was het namelijk helemaal niet gek dat de bruid en de bruidegom elkaar voor het huwelijk nog helemaal niet kenden. Na het ja-woord gingen ze samenwonen en konden ze pas ontdekken met wie ze eigenlijk getrouwd waren.
De periode van verplichte rust vlak na het huwelijk gaat heel ver terug in de tijd. Zelfs in de bijbel wordt genoemd dat de man in het eerste jaar na het huwelijk niet op oorlogspad gestuurd mocht worden om zo de tijd te krijgen om zijn vrouw gelukkig te maken.

In de laatste helft van de vorige eeuw werd het steeds gebruikelijk om in de wittebroodsweken af te reizen naar familie die niet bij de bruiloft kon zijn. Pas de laatste decennia worden de wittebroodsweken gebruikt voor de huwelijksreis zoals we die nu kennen.
Geen vervelende ontwikkeling, wie wil er nou niet volledig met rust gelaten worden tijdens een welverdiende vakantie met je kersverse man of vrouw?


Blog huwelijksreis tradities
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.