traditie

de trouwjurk

home > blog > Tradities: de trouwjurk

Wie aan trouwen denkt, denkt aan een witte jurk. Best grappig als je je bedenkt dat trouwjurken nog helemaal niet zo lang ‘standaard’ wit zijn. Een trouwjurk was ook niet altijd een jurk die speciaal werd gekocht voor de bruiloft zoals we dat nu doen. Hoe ging zat het vroeger dan wel? En hoe komen we aan die witte jurk?


De eerste trouwjurk

Guess what… We beginnen weer bij de oude Grieken! Zij hadden namelijk al de traditie om een speciale jurk te dragen tijdens de bruiloft. Deze jurk werd gemaakt van een grote lap stof die bij elkaar werd gehouden door twee gespen. Hoe rijker je was, hoe beter de kwaliteit van de stof en de gespen. De jurk was, net als veel andere elementen van een bruiloft, een belangrijk statussymbool.

De Grieken gebruikten witte stoffen voor de jurken, omdat wit voor maagdelijkheid en reinheid stond. Daarnaast was wit ook de kleur van feest en bijzondere gelegenheden.

Bij de Egyptenaren was de traditie eigenlijk vrijwel hetzelfde als bij de oude Grieken. Ook Egyptische bruiden trouwen in de mooiste witte jurken die speciaal gemaakt werden van de beste stoffen.


Middeleeuwen

Na deze periode veranderde de trouwjurk. In de Middeleeuwen droegen bruiden hun mooiste jurk uit de kast. Dit waren vrijwel altijd gekleurde jurken van luxe stoffen. Voor bruiden uit rijke families werd er speciaal een jurk gemaakt. Zij droegen gekleurde jurken van fluweel, zijde en bont en soms werden er ook edelstenen mee geweven in het borduurwerk. De jurk moest de allermooiste jurk zijn die men ooit zou dragen, want met die jurk vertegenwoordigde de bruid haar hele familie. Ook de sleep werd gebruikt als statussymbool. Hoe langer de sleep, hoe rijker de bruid. Op de trouwdag draaide het uiterlijk van de bruid voornamelijk om het reflecteren van haar sociale status.
Soms was de jurk ook onderdeel van de bruidsschat die de familie van de bruidegom moest schenken aan de bruid. Ook dan was het natuurlijk enorm belangrijk om een zo duur mogelijke jurk te geven, zodat de goede naam van de familie duidelijk zichtbaar was als de bruid de jurk droeg.


Royal trends

In de eeuwen daarna ging de jurk steeds meer mee met het modebeeld. Grote brede rokken en smalle jurken met lange mouwen wisselden elkaar af. Ook de kleur schoot heen en weer tussen wit en bontgekleurd.
Vooral koningshuizen waren van invloed op de trend van de jurken. Als een bruid uit het koningshuis in een bepaald soort jurk trouwde, wilden bruiden in de rest van het land trouwen in een soortgelijke jurk.

In 1840 trouwde de Engelse koningin Victoria (jaja, daar is ze weer!) in een witte trouwjurk. Vanaf dat moment werd wit als standaard kleur aangenomen in Europa, niet alleen voor de koningshuizen, maar voor alle sociale klassen.
In 1854 bepaalde Sisi het modebeeld voor de jurken, met haar enorme ‘prinsessenjurk’. Zo had elke periode zijn eigen trend op het gebied van trouwjurken, waarvan sommigen nu nog steeds terugkomen.

In Nederland kwam de witte trouwjurk pas in de jaren 20 op. Aan het begin van de 20e eeuw trouwden bruiden voornamelijk in zwarte jurken, vanwege de verzwaring van kerkelijke opvattingen. Na de Eerste Wereldoorlog werd er veel getrouwd in groene, blauwe en rode jurken. Pas vanaf 1950 is de witte jurk bij ons de ‘standaard’ jurk geworden.



Benieuwd naar de betekenis en herkomst van nog meer tradities? Lees dan hier mijn volgende blog!


Blog trouwjurk tradities
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.