corona

trouwen

home > blog > Trouwen en corona

Disclaimer:

Ik ben geen medisch expert of jurist. Dit artikel is dan ook op geen enkele wijze een vervanging van richtlijnen van het RIVM of juridisch advies door een juridisch expert.
Het nieuws omtrent Covid-19 volgt zich in hoog tempo op, wat betekent dat op het moment van lezen van dit artikel de genoemde informatie al verouderd/veranderd kan zijn. Hiervoor is Dazzled Day op geen enkele wijze aansprakelijk.
Voor de huidige stand van zaken rondom het virus en de regelgeving verwijzen wij je naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid.


Covid-19, oftewel het coronavirus… Bizar dat zo een klein virusdeeltje de wereld zo op zijn kop kan zetten. Als je naar buiten kijkt, lijkt het wel alsof we in de opnames van een rampenfilm zitten. Nog nooit heb ik de straten zo leeg gezien.

Het virus treft ons op allerlei vlakken. Naast de grote worsteling met planningen om kids thuis les te geven en ondertussen ook zelf te werken of zelfs alleen al de uitdaging om een pak toiletpapier of een pompje handzeep te kopen heeft het virus ook invloed op evenementen en samenkomsten van mensen. Dat betekent ook een grote invloed op bruiloften. Gaan jullie trouwen? Dan vragen jullie je vast af hoe dat dan gaat in een tijd van corona. Daarom geven wij je graag antwoord op de vraag 'Trouwen in een tijd van corona, kan dat?'


Wat mag wel en wat mag niet?

Gelukkig is het niet zo dat een bruiloft per definitie helemaal verboden is.

Op dit moment zijn alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 september verboden. Bruiloften zijn, een uitzondering daargelaten, niet vergunningsplichtig en vallen dus niet onder deze regel.
(Hebben jullie of jullie locatie toch een vergunning aan moeten vragen voor jullie bruiloft? Dan vallen jullie wel onder de vergunningplichtige evenementen. Neem in dat geval zeker contact op met de trouwlocatie!)

Daarnaast zijn alle vormen van samenkomsten verboden. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, waaronder de volgende:

‘Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen kunnen doorgaan als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn en er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.’

Dit betekent dat de ceremonie wel door kan gaan op het moment dat er, inclusief bruidspaar en ambtenaar en ander personeel, niet meer dan 30 personen aanwezig zijn die ook allemaal voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast moeten alle andere hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus ook in acht worden genomen en geldt ook de regel dat iemand met klachten (welke dat zijn, zijn te vinden op de website van de rijksoverheid) thuis moet blijven.

Deze maatregel is in ieder geval geldig tot 1 juli. Vanaf 1 juli is er een mogelijkheid dat het maximum van 30 personen wordt opgehoogd naar 100 personen. Hier is nu nog geen zekerheid over. Dit zal pas later, vermoedelijk in juni, definitief besloten worden.

Verder moeten volgens de huidige maatregelen alle horecagelegenheden gesloten blijven tot 1 juni 2020. Dat geldt ook voor trouwlocaties. Dit betekent dat er geen diner of feest gehouden kan worden op die locaties.

Vanaf 1 juni mogen horecagelegenheden wel weer hun deuren openen, maar ook dan voor maximaal 30 personen die ook allemaal 1,5 meter afstand kunnen houden. Als de situatie het toelaat, zal dit aantal per 1 juli opgehoogd worden naar 100 personen, maar ook hier zal vermoedelijk pas in juni definitief duidelijkheid over komen. Ook bij 100 personen zal de 1,5 meter regel van toepassing blijven. Check in ieder geval bij jullie locatie wat de mogelijkheden zijn. Niet iedere locatie zal hier hetzelfde mee omgaan of hetzelfde kunnen bieden!


Foto: Rolling Stills


En hoe dan verder?

Als jullie bruiloft in de periode voor 1 juni valt, is er dus een keuze om de ceremonie wel door te laten gaan in aangepaste vorm voor maximaal 30 personen.
In de periode van 1 juni tot 1 juli kan er daarnaast vooralsnog onder strikte voorwaarden wel een diner en feest gehouden worden en vanaf 1 juli wordt de beperking voor het aantal gasten daarin bijgesteld.

Een andere optie is om de bruiloft te annuleren of verplaatsen naar een andere datum in 2020 of zelfs 2021.

Op het moment dat jullie deze keuze gaan maken, is het belangrijk om hierbij ook contact op te nemen met alle betrokken leveranciers van jullie bruiloft. Iedere leverancier heeft zijn/haar eigen algemene voorwaarden, dus ook wat betreft annuleren en verplaatsen. Daarnaast kan het belangrijke factor zijn bij het maken van jullie beslissing om te weten of de leveranciers wel of niet beschikbaar zijn op een eventuele nieuwe trouwdatum en kunnen zij eventueel met jullie meedenken.

Valt jullie bruiloft na afloop van de huidige maatregelen? Ook dan is het verstandig om al na te denken over volgende stappen. Helaas weten we nog niet wat het effect van de zojuist aangekondigde versoepelingen is en of er nog nieuwe aanpassingen gaan komen. Als blijkt dat de aangekondigde versoepelingen toch niet door kunnen gaan of bepaalde beperkingen langer blijven gelden en dat invloed heeft op jullie bruiloft, kan het wat stress schelen als jullie al bezig zijn geweest met de keuze tussen aanpassen, verplaatsen of annuleren.

Hebben jullie de beslissing gemaakt om de bruiloft te verplaatsen? Lees dan hier een blog met tips en informatie over het verplaatsen van jullie bruiloft!


Foto: Artistic Photography by Tami


Veelgestelde vragen


Ik hoor dat bruiloften voor een deel wel door kunnen gaan. Hoe zit dat precies?

Tot 1 juni wordt bedoeld dat de huwelijksvoltrekking zelf, oftewel de ceremonie waarbij het wettelijk sluiten van jullie huwelijk plaatsvindt, door kan gaan maar wel onder de voorwaarde dat er maximaal 30 mensen aanwezig zijn die allemaal 1,5 meter afstand houden en alle overige voorzorgsmaatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan in acht nemen. Dit geldt voor alle huwelijksvoltrekkingen ongeacht of deze plaatsvinden in de kerk, het gemeentehuis of op een andere trouwlocatie.
Houd er hierbij rekening mee dat veel trouwlocaties ook een horecagelegenheid zijn en dus verplicht hun deuren gesloten moeten houden, ook voor huwelijken! Check dus zeker bij je trouwlocatie wat de situatie bij hen precies is!


30 personen dus. Geldt dat alleen voor het aantal gasten?

Nee, het maximum van 30 personen geldt voor alle aanwezigen. Dat zijn naast de gasten dus ook de ambtenaar, fotograaf, getuigen, personeel enzovoorts. Jullie moeten jezelf als bruidspaar hier ook in meetellen.


Hoe zit het dan met het diner en de feestavond?

Deze kunnen tot 1 juni in ieder geval niet doorgaan. Tot deze datum moeten de horecagelegenheden hun deuren gesloten houden en mogen hierin geen uitzondering maken voor bruiloften, ook niet als het hierbij om maximaal 30 mensen gaat die 1,5 meter afstand kunnen houden.

Vanaf 1 juni mogen horecagelegenheden de deuren weer openen voor maximaal 30 personen. Hierdoor zou er dus een mogelijkheid ontstaan om een het diner en de feestavond door te laten gaan. Waarschijnlijk wordt vanaf 1 juli het maximale aantal gasten daarbij verhoogd naar 100 personen.


Wij trouwen pas na de zomer in 2020. Wat moeten we nu doen?

De laatste aanpassingen die nu gepland staan worden, als alles goed verloopt, op 1 juli doorgevoerd. Er is daarna nog niet bekend of en wanneer bijvoorbeeld de grens van maximaal 100 personen weer verhoogd kan worden of zelfs helemaal geen limiet meer heeft. Ook over eventuele andere aanpassingen is op dit moment nog niets bekend. Er is dus een kans dat de huidige maatregelen verlengd worden en daardoor invloed hebben op jullie bruiloft. Het kan ook zo zijn dat de maatregelen versoepeld of op een andere manier aangepast gaan worden. Het is nu dus nog niet met 100% zekerheid te zeggen of jullie bruiloft later in het jaar helemaal door kan gaan zoals jullie in de eerste instantie gepland hadden.
Maak voor de zekerheid vast een back-up plan, zodat je in ieder geval vast een uitgangspunt hebt mocht blijken dat jullie bruiloft toch niet door kan gaan. Houd ook vooral goed de website van de Rijksoverheid en het RIVM in de gaten!


Wij hebben een keuze gemaakt voor onze bruiloft, maar we weten niet helemaal hoe we het nu aan moeten pakken.

Neem in dat geval zeker contact met ons op! Naast volledige weddingplanning of het ceremoniemeesterschap is Dazzled Day er ook voor een advies gesprek. Hierin kunnen we jullie bijvoorbeeld op weg helpen met een stappenplan voor het verplaatsen van de bruiloft, maar ook adviseren als jullie toch nu de huwelijksvoltrekking door willen gaan. Naast een adviesgesprek kunnen we jullie ook begeleiden in de aanloop naar de bruiloft toe en tijdens de bruiloft zelf. Jullie kunnen Dazzled Day inzetten voor precies zoveel hulp als jullie zelf willen.

Ook als jullie nog twijfelen kunnen jullie contact met ons opnemen voor advies!


Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/bruiloften

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden#Vragen%20over%20voorkomen%20besmetting


Nieuws wet en regelgeving tips
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.