traditie

het huwelijksaanzoek

home > blog > Tradities: het aanzoek

Op één knie, rijst gooien, something borrowed, something blue... Er bestaan ontzettend veel tradities rondom het huwelijk. Iedereen kent ze eigenlijk wel, maar meestal weet niemand wat ze eigenlijk precies betekenen of waar ze vandaan komen. Vaak zijn het nu vooral 'leuke tradities' en draait het niet meer om het oorspronkelijke doel. Tijd voor een klein geschiedenislesje in deze eerste van mijn zeven 'traditie-blogs'. Onderaan elke blog kan je doorklikken naar de volgende traditie!

Op één knie

Romantisch met z'n tweetjes op het strand, omringd door vrienden op jullie lievelingsplekje of in de spotlight op het podium bij jullie favoriete artiest. De setting van het aanzoek is bij iedereen anders, maar er is één ding wat eigenlijk altijd hetzelfde is. Degene die het aanzoek doet gaat op één knie. Maar waarom eigenlijk?

Het knielen heeft vooral te maken met eer en het willen ontvangen van een gunst. Door op één knie te gaan, maak je jezelf klein en plaats je de ander op een voetstuk. Het is een fysieke uitdrukking van nederigheid, waarbij je hoopt dat de ander je de eer gunt om met je te willen trouwen.

Wanneer deze betekenis precies aan het knielen is gekoppeld, is niet helemaal duidelijk. Wel gaat het al heeeeel ver terug. Als we naar godsdiensten kijken, zien we al tot ver in de oudheid dat mensen knielden om hun respect en verering uit te drukken.
In de riddertijd knielden de mannen om geridderd te worden. Door te knielen lieten de mannen zien zich vereerd te voelen en respect te hebben voor degene die hen tot ridder sloeg.


'I surrender myself to you'

Een andere betekenis die aan knielen wordt gegeven is overgave. In tijden van oorlog knielde men als teken van overgave zodra hij zich gewonnen gaf. Overgave is bij een huwelijksaanzoek gelukkig iets minder bloederig. Degene die knielt geeft zich volledig over aan de ander. Hij of zij legt het lot in handen van de ander, in afwachting of die persoon hem of haar de eer gunt om het aanzoek te accepteren en tot partner voor het leven te nemen.

Als je er zo over nadenkt, wordt een aanzoek eigenlijk nog romantischer dan het al is!

Foto: www.dk-photography.com.au/


Benieuwd naar de betekenis en herkomst van nog meer tradities? Lees dan hier mijn volgende blog!


Blog aanzoek tradities
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.