traditie

de bloemen

home > blog > Tradities: de bloemen

Bloemen zijn onlosmakelijk verbonden met een bruiloft. Ze worden als decoratie op tafel gebruikt, ingezet als volledige back-drop, de taart wordt er mee versierd en met de losse blaadjes wordt gestrooid. Bloemen zijn een echte eyecatcher en kunnen de sfeer en het thema van je bruiloft helemaal afmaken. Maar het meest betekenisvol zijn ze toch als bruidsboeket en corsage.


Boeket

Ook al vind je op Pinterest bijna geen foto van een bruid zonder boeket, toch bestaat het bruidsboeket nog niet zo gek lang. Al vanaf oudsher horen bloemen bij het huwelijk, maar vroeger werd vooral de omgeving versierd in plaats van de bruid.

De eerste bruidsboeketten komen uit de tijd van de Grieken. Het boeket bestond toen niet uit bloemen, maar uit knoflook, specerijen en kruiden. Door de sterke geur van het boeket werden kwade geesten afgeschrikt en vielen ze de bruid niet lastig op haar trouwdag. Vaak werd er ook dille in het boeket verwerkt. Aan het eind van de dag werd de dille uit het boeket gehaald en opgegeten door het bruidspaar, omdat men dacht dat dit lustopwekkend zou werken.
Er werden wel bloemen gebruikt op de bruiloft, maar dan gevlochten in kransen die het bruidspaar op hun hoofd droeg. De bloemen stonden symbool voor hoop, vruchtbaarheid en nieuw leven.


Flowerpower

Pas in de Victoriaanse tijd, de 19e eeuw, werden de kruiden en specerijen vervangen door bloemen. De Britse koningin Victoria was de eerste die bloemenboeket droeg. Wel zat daar nog het takje dille in.
In deze tijd bestonden de bruidsboeketten voornamelijk uit rozen. Na verloop van tijd werden er steeds meer verschillende bloemen gebruikt en werd ook de betekenis van de soorten bloemen steeds belangrijker.


Bloementaal

Bloemen werden, vooral ook in Turkse tradities, gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van de betekenis van de soort en kleur bloemen, kon je zonder woorden een boodschap overbrengen.
Witte bloemen staan symbool voor reinheid, geel voor energie en rood voor hartstocht. Rozen staan voor passie en liefde, een tulp voor perfecte liefde en een orchidee symboliseert schoonheid. Sommige bloemen hebben ook een minder leuke betekenis. Zo staat lavendel voor wantrouwen en goudsbloemen voor wanhoop. Niet heel romantisch…
Volgens de oude gebruiken koos de bruidegom het bruidsboeket en gaf deze op de trouwdag aan de bruid. Door de bloemen die hij gekozen had, gaf hij dus meteen een hele belangrijke boodschap aan haar.



Corsage

Bij ons is het traditie dat de gasten een corsage opgespeld krijgen. De corsage is afgestemd op het boeket van de bruid en de corsage van de bruidegom is net wat groter dan die van de andere gasten. Volgens de traditie wordt de corsage aan de linkerkant gedragen, op je hart.

Ook voor de herkomst van deze traditie gaan we terug naar de tijd van de oude Grieken. Zij speldden bloemen op de kleding van de bruid en de families van het bruidspaar. Ze geloofden namelijk dat de geur van de bloemen boze geesten zou verjagen en het bruidspaar zo pech en een ongelukkig huwelijk bespaard bleef. Door het bloemstukje op het hart te dragen, liet men zien dat men ‘met heel het hart’ achter de liefde en voorspoed voor het bruidspaar stond.


It's all in the name

De naam ‘corsage’ komt van het Franse ‘cors’, wat ‘lichaam’ betekent. Het achtervoegsel ‘-age’ werd gebruikt om ‘uitrusting voor’ aan te geven. Eigenlijk betekent het woord corsage dus ‘uitrusting voor het lichaam’.
Het Franse woord corsage verwijst ook naar de bodice, het lijfje of korset van een jurk. Meestal werden er bloemen aan het midden van de bodice gedragen. Die bloemen werden ‘bouquet de corsage’ genoemd.


In de mode

Door de eeuwen heen is deze gedachte achter de corsage steeds meer vervaagd en werd het uiteindelijk meer een ‘fashion item’ en een middel om duidelijk te maken wie er allemaal bij het bruidspaar horen. Vooral in de 17e eeuw droegen mannen vrijwel dagelijks een corsage, deels vanwege de boze geesten maar ook toen al om mooi (en lekker ruikend!) voor de dag te komen. Meestal werd er een losse bloem in het knoopsgat van de revers gedragen. Deze bloem werd ‘boutonnière’ genoemd, wat letterlijk vertaald ‘knoopsgat’ betekent. Na verloop van tijd werd de corsage steeds minder dagelijks gedragen en uiteindelijk alleen nog tijdens bijzondere gelegenheden opgespeld.


Naar boven of beneden?

Mannen en vrouwen dragen de corsage allebei op een andere manier. Mannen dragen het bloemstukje met het steeltje naar beneden, als en boutonnière. Reden: andersom blijft de bloem niet in het knoopsgat hangen!
Vrouwen droegen vaak meer dan één bloem bij elkaar gebonden. Hierdoor kon het bloemstukje best zwaar zijn. Als je de bloemen rechtop op zou spelden, zouden deze door het gewicht omkiepen of knakken. Daarom dragen vrouwen de corsage met het steeltje naar beneden.

Foto's: Pinterest



Benieuwd naar de betekenis en herkomst van nog meer tradities? Lees dan hier mijn volgende blog!


Blog bloemen tradities
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.