huwelijksdag

planning tips

home > blog > Tips planning huwelijksdag

Publicatie van 'Boot huren Amsterdam'.

'Boot huren Amsterdam' vroeg of wij nog tips hebben voor het organiseren van een bruiloft. Natuurlijk hebben we die en die delen we met liefde met jullie! Hele artikel lezen? Klik dan hier!


"24 Tips voor jouw onvergetelijke huwelijksdag


Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! En dat is best een beetje spannend. Er komt zoveel bij kijken, denk maar aan de leukste gasten, de unieke styling, de lekkerste catering en natuurlijk de mooiste trouwjurk! Hoe wil je dat jouw trouwdag wordt herinnerd? Lees onze 24 tips voor een onvergetelijke bruiloft. Deze inspirerende tips zijn opgesteld met experts uit verschillende vakgebieden. Met deze tips kunnen jij en jouw partner beter bepalen hoe jullie dag eruit gaat zien!


Ceremonie tips van Buitengewone Ambtenaren van de Burgerlijke Stand

We vroegen aan verschillende BABS, afkorting van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, of zij goede tips hebben als je van plan bent om te gaan trouwen.

Tip 1: Zorg dat je een klik hebt met de ambtenaar die jouw ceremonie begeleidt

De toespraak bij de ceremonie is een persoonlijk en beladen onderdeel van jullie trouwdag. Daarom is het wel zo fijn als jullie en jullie genodigden worden toegesproken door iemand die jullie kent. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te regelen, zo stelt Anita Peperkamp, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). “Je krijgt in eerste instantie een ambtenaar van de gemeente waar je gaat trouwen toegewezen. Dit is op zich niet erg, maar je kunt ook je eigen BABS meenemen. Je hebt dan iemand met een persoonlijkere touch, passie en ervaring. Deze BABS kan ook meedenken met de uitvoering en de ceremonie.


Tip 2: Zorg dat je een ceremoniemeester niet teveel belast

BABS Marijke Plas ziet regelmatig dat de ceremoniemeester die is aangesteld het zo druk heeft, dat die zelf geen moment kan genieten. “Soms nemen ze de taak zo zwaar dat ze de locatie voor de voeten lopen en dat komt de sfeer niet ten goede”. Daarom adviseert Marijke om te vertrouwen op de expertise van de locatie in plaats van een vriend of vriendin op te zadelen met deze taken.


Tip 3: Wissel persoonlijke beloftes uit

Jullie eigen trouwambtenaar heeft zich van te voren goed verdiept in jullie liefdesverhaal. Lekker ontspannen luister je naar die geweldige toespraak, tot het officiële moment zich aandient. Volgens Daphne van den Boogaard kun je dit moment specialer maken door vlak voor jullie ja-woord nog iets persoonlijks tegen elkaar te zeggen. “Dat hoeft niet lang te zijn, kort en krachtig raakt vaak het meest. Zet de tissues maar vast klaar!


Tip 4: Breng live muziek mee

Natuurlijk kun je muziek vanuit de installatie laten klinken, maar live muziek geeft gelijk nog meer sfeer. Een pianist of harpist mee op locatie is niet altijd mogelijk, maar een muzikant met gitaar, fluit of saxofoon lukt zeker. Met een zanger of zangeres erbij is het feest helemaal compleet.




Tips van Wedding Planners

Weddingplanners kunnen de zorgen van jullie bruiloft uit handen nemen. Ontzettend fijn, want door hun kun je genieten van jullie bijzondere dag. Hieronder een aantal handige organisatorische tips.

Tip 5: Denk goed na over wie je op de gastenlijst zet

De meeste bruidsparen vinden de gastenlijst het moeilijkste onderdeel van het plannen van een bruiloft. Want wie nodig je uit en wie niet? Wees selectief en nodig alleen de mensen uit die je normaal gesproken ook uitnodigt voor je verjaardag. Een selectieve groep maakt de dag ook een stuk relaxter. Daarnaast kunnen tien gasten minder bij het diner je al zo een paar honderd euro schelen.

Bonus tip: Maak vroegtijdig een ruwe gastenlijst, zodat je je kunt concentreren op het vinden van de juiste trouwlocatie voor het aantal gasten. Vanuit daar kan je verder gaan met de planning en invulling van de dag.


Tip 6: Trouwen op ‘madiwodo’

Wist je dat vrijdag de populairste en vaak ook gelijk de duurste dag is om te trouwen? Wil je de bruiloft binnen een klein budget realiseren, dan is het te overwegen om op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag te trouwen. Trouw- en feestlocaties zijn dan vaak voordeliger. Vind je een sobere trouwceremonie niet erg? Dan kan je ook altijd gratis trouwen. Dat is echt niet zo gek, want gratis trouwen is populair. In 2016 trouwde 1 op de 3 bruidsparen gratis. Gemeenten zijn ook verplicht om dit aan te bieden. Je zou dan aansluitend alsnog een groot feest kunnen geven voor familie en vrienden.


Tip 7: Geniet van jullie dag

Het is jullie bruiloft, dus doe dingen die jullie leuk vinden en wat bij jullie past. Dit geldt voor bijvoorbeeld de eerdergenoemde gastenlijst, maar dit heeft ook betrekking op de invulling van de dag. Sommige bruiden willen een boeket gooien, maar als jij hier niet van kan genieten of je er niet prettig bij voelt, doe het dan ook niet! Giljone Rijkaard van Rijkaard Wedding & Styling vindt dat het bruidspaar moet genieten. “Deze dag draait helemaal om jullie, dus geniet hier met volle teugen van. Laat je niet van je stuk brengen door dingen die misschien fout gaan of niet helemaal lopen zoals gepland. Wanneer je een weddingplanner in dienst hebt genomen, zal hij/zij dit voor je oppakken. Alleen genieten!” Daarom adviseert zij ook altijd om meerdere rustmomenten voor het bruidspaar in te plannen. Door die momenten van rust kun je bewust van de dag genieten. Het is namelijk goed om je te realiseren wat voor bijzondere gebeurtenis trouwen is.


Tip 8: Zoek een fotograaf die bij jullie past

Zo’n bijzondere dag gaat altijd sneller voorbij dan je zou willen. Gelukkig blijven de foto’s bestaan en beleef je door jullie trouwalbum de dag elke keer weer opnieuw. Bespaar dan ook niet op een foto- en videograaf. Zoek zorgvuldig uit welke stijl jullie mooi vinden en ga op zoek naar de juiste foto- en videograaf. Wil je zeker weten of jullie keuze de juiste is? Een manier om hierachter te komen, is door met deze fotograaf een verlovingsshoot te doen als test.


Tip 9: Zorg voor muziek dat in de smaak valt

Na het diner kan het feest beginnen en natuurlijk wil je dat iedereen met de voetjes van de vloer gaat. Wil je mensen aan het dansen krijgen? Draai dan juist de muziek die zij leuk vinden. Een slimme manier om hierachter te komen is door aan de gasten te vragen of ze op de RSVP (het verzoek op de uitnodiging om aan te geven of de genodigde wel of niet komen) van de bruiloft hun favoriete nummer willen noteren.


Tip 10: De visualisatie en passende leveranciers

Een weddingplanner helpt jullie bij het creëeren van een duidelijk beeld van de dag en gaat hier vervolgens mee aan de slag om dit beeld tot leven te brengen. Dat wil zeggen; een passende locatie en leveranciers die ook binnen het door jullie gestelde budget vallen. Sabine de Vries van Over The Moon Weddings zegt hierover het volgende: “Een weddingplanner heeft vaak een groot netwerk en weet vaak al snel wie er een goede match zou zijn met het bruidspaar. Dat scheelt een bruidspaar een hoop tijd!


Tip 11: Houdt het budget in de gaten

Een bruiloft kost nou eenmaal veel geld. Het is belangrijk om dit overzichtelijk te houden voor jezelf. Stel aan het begin van het plannen jullie budget op. Een weddingplanner kan jullie hierbij goed begeleiden en adviseren wat ervoor zorgt dat de kosten van jullie bruiloft niet uit de hand lopen. Een weddingplanner weet precies waar je allemaal aan moet denken en hoeveel geld je overal voor moet budgetteren.


Tip 12: Kijk waar je eventueel op kunt besparen

Als je wilt besparen, doe dat dan op bijvoorbeeld de bloemversiering. Maak voor het bruidsboeket en het andere bloemwerk gebruik van bloemen die van nature in het betreffende seizoen voorkomen. Hierdoor vallen de kosten een stuk lager uit dan wanneer er gekozen wordt voor (exotische) bloemen die hier op dat moment niet groeien. Of door zelf de uitnodigingen te ontwerpen of zelf de decoratie voor de bruiloft in elkaar te knutselen, wordt er niet alleen veel bespaard, maar krijgt de bruiloft ook een heel persoonlijk tintje. En wat is er dan leuker om de gasten aan het eind van de avond een persoonlijk en creatief bedankje mee naar huis te geven?


Tip 13: Houd rekening met onvoorziene kosten

Erica van der Slot van Dazzled Day Weddingplanning adviseert bruidsparen altijd om een percentage van het totale budget, zo rond de 10%, apart te zetten voor onvoorziene kosten. “Zo vang je de kosten op, mocht er toch een extra proefkapsel bij de hairstylist nodig zijn, de portokosten hoger uitvallen of als jullie toch wel wat leuke extra’s ter decoratie willen.


Tip 14: Verzeker je voor het onzekere

Maandenlang leef je naar de grote dag toe. Alle puntjes worden op de i gezet, er zijn aanbetalingen en kosten gemaakt voor bijvoorbeeld de catering, de bruidstaart of voor de locatie. Maar wat als jij, je (groot)ouders of getuige bijvoorbeeld ernstig ziek wordt? Of wanneer er iets met de trouwlocatie of jurk aan de hand is? Natuurlijk wil je daarniet over nadenken, maar het is wel belangrijk. Door het afsluiten van een bruiloft- of huwelijksdagverzekering worden deze tegenvallers opgevangen.


Locatie & Styling tips

Deze styling tips zijn handig als je de kleur van jouw bruiloft wilt bepalen of wilt gaan voor een origineel thema.

Tip 15: Kies voor een intiem en persoonlijk thema

Volgens Julia Duncan van Funk It Up Event Styling zijn de thema’s voor bruiloften intiem en persoonlijk. Veel Bohemian invloeden, maar ook rustiek, botanic, enchanted forest, geometrische vormen, industrieel en groen, groen en nog eens groen! “Probeer trends te combineren voor een verrassend effect. Bijvoorbeeld, een ruwe industriële ruimte met veel romantische kaarslicht en wilde bloemen accenten.


Tip 16: Kies een unieke trouwlocatie

Als je op zoek bent naar een originele trouwlocatie in Amsterdam, dan hoef je je niet te beperken tot het land. De boten van Boot Huren Amsterdam zijn unieke en officieel geregistreerde trouwlocaties van de gemeente Amsterdam. Boot Huren Amsterdam heeft jarenlange ervaring met het organiseren van huwelijksceremonies op het water. “Bij ons is alles mogelijk, van het huwelijksaanzoek tot trouwvervoer tot het trouwfeest zelf.


Tip 17: Kies een kleurenpalet voor jullie dag en blijf consequent

Van de uitnodiging tot je trouwboeket tot de bloemen en andere versieringen. Zoveel dingen die je op elkaar wilt laten aansluiten. Een moodboard helpt hierbij. Hiermee zien alle leveranciers (catering, styling, licht en techniek etc.) in een oogopslag wat jouw gewenste stijl is. Hetzelfde geldt voor de uitnodigingen. “Laat je ook inspireren op Pinterest”, zegt Pauline Brussee van Shine Bride. “Zo weten jullie beter hoe jullie uitnodigingen eruit gaan zien”.


Tips voor trouwvervoer

Stijlvol naar jullie trouwlocatie rijden in een mooie oldtimer is heel chique. Maar waar moet je op letten bij het huren van jullie trouwvervoer?


Tip 18: Houd rekening met de trouwjurk bij de keuze van het trouwvervoer

De trouwjurk is meestal gebroken wit, creme of champagne en naast een spierwitte auto lijkt je jurk op de foto’s een beetje gelig. Houd hier daarom rekening mee. De jurk moet dus niet donkerder zijn dan de auto. En als je een grote trouwjurk hebt, zorg dan ook dat je een ruime auto huurt met een ruime instap, zodat je elegant in en uit kan stappen!


Tip 19: Ga altijd even bij je trouwauto kijken, dan weet je wat je kunt verwachten

Waldy van Eijsden van AutoClassic TrouwAuto Verhuur adviseert om altijd te kijken bij de auto die je wilt gaan huren. “Ga altijd even kijken bij de auto die je wilt bestellen. Je weet dan wat je kunt verwachten en het kan dan nooit tegenvallen op de bruiloft. Op de foto kan een auto er mooi uitzien, maar in werkelijkheid kan dat wel eens anders zijn!


Tip 20: Vraag naar eventuele voorwaarden bij het huren van een trouwauto

Kijk of de verhuurder van de auto flexibel is qua tijden, zodat je altijd veranderingen kan doorvoeren. Vraag ook of er gratis opties bij de auto geleverd worden, zoals een bloemstuk, versiering etc. Ook een interessante vraag: wordt de auto ook opgehaald of moet je die zelf terugbrengen? Dit verschilt per verhuurder.



Tips bij het uitkiezen van een trouwjurk

Een geschikte trouwjurk uitzoeken, is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben een paar experts in bruidsmode gevraagd waar je op moet letten als je een trouwjurk gaat kiezen.

Tip 21: Als je een jurk gaat uitkiezen, neem dan de mensen mee die jij er graag bij wilt hebben

Het is super leuk om met een groep vriendinnen de bruidsjurk te proberen. Maar bedenk dan wel dat je veel meningen krijgt. Het draait uiteindelijk alleen om jouw mening. Het beste is om met een klein groepje te bruidsmode te passen. Bart Jonker van De Bruidshoek in Leiden zegt het volgende: “Een gevaar kan zijn dat vriendinnen allemaal hun eigen mening hebben over de desbetreffende jurk. Dat kan soms tegenvallen, je moet als bruid dan sterk in je schoenen staan. Het belangrijkste is dat de bruid zich goed en mooi voelt.


Tip 22: Begin op tijd met het zoeken naar een perfecte trouwjurk!

Sabrina & Coby van Bridal Lounge adviseren om zo’n 9 maanden voor de trouwdatum te beginnen met het zoeken naar een geschikte trouwjurk. “Stel dat je niet gelijk slaagt in de eerste winkel, dan heb je nog tijd genoeg.” Ook kan de levertijd van jouw droomjurk oplopen tot wel 5 maanden. Verder is het belangrijk dat je het voor jezelf leuk maakt: focus je bij het passen niet op één jurk of merk. Dit is jouw kans om verschillende stijlen te passen en te genieten van het moment en mooie herinneringen te maken.

Bonus tip: Bezuinig niet op je schoenen, je moet er toch niet aan denken dat je na een uur al voelt dat je blaren krijgt?! Kies schoenen uit die je ook na de bruiloft kan dragen.


Tip 23: Zorg goed voor jouw trouwjurk (tijdens en na de huwelijksdag)

Als jouw gasten gaan strooien met rozenblaadjes, pas dan op dat het niet nat wordt. Die rozenblaadjes kunnen afgeven. Daarnaast is het belangrijk om jouw trouwjurk zo snel mogelijk na de bruiloft te reinigen. Je trouwjurk is na jouw bruiloft niet nutteloos: Je kunt de jurk laten vermaken tot bijvoorbeeld een mooi cocktailjurkje.


En als laatste tip: Op de dag zelf alles loslaten, relax!

Je kunt er niets meer aan veranderen en als jij ontspannen bent, worden anderen het ook. Alleen dan kun je genieten en zelfs hard lachen als iets nét even anders gaat dan voorzien. Bekijk het met een beetje humor dan wordt het vanzelf leuk!

Boot Huren Amsterdam wil alle experts bedanken voor hun bijdrage aan dit artikel. Verder wensen wij alle bruidsparen een onvergetelijke dag en veel geluk samen!"





In de media in de media
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.