op je bruiloft

hittegolf

home > blog > Huwelijksdag 'hittegolf'

Het is de afgelopen dagen eindelijk zomers weer in Nederland! Heerlijk natuurlijk om te trouwen in het zonnetje. Zomers gekleed, strakblauwe hemel, cocktail in je hand… Maar met teveel zon en hitte kan een hittegolf op jullie huwelijksdag ook minder leuk uitpakken. Met z’n allen zwetend en rood als een kreeft de dag door brengen levert niet echt prettige – misschien wel hilarische – foto’s op en een gesmolten bruidstaart ziet er ook niet echt uitnodigend uit.

Daarom, of je nu onder het Nederlandse zonnetje trouwt of op een tropisch eiland, deel ik graag deze tips met je voor een fijne ‘Tropical wedding’.


Kleding

Een jurk met ultra veel laagjes, superstrak lijfje en lange mouwen? Misschien niet zo een goed idee.
Als je van te voren al weet dat het op jullie trouwdatum of -locatie heel warm gaat zijn, kies dan voor een jurk van luchtige en wat lossere stof of een korter model. Korte jurken zijn echt niet alleen maar casual. Ze kunnen juist ook heel chique en ‘bruiderig’ zijn. Daarnaast bestaan er ook afritsbare en aanpasbare jurken. Tijdens de ceremonie sta je dan in een weelderige lange jurk. Daarna kan je de jurk afritsen tot korter model of aanpassen tot een luchtige versie.
Heb je een korsetlijfje? Pas dan op met te strak dichtrijgen. Dat is echt geen pretje in de hitte.

Ook de bruidegom kan zijn kleding aanpassen op warm weer. Als hij trouwt in driedelig pak, kan hij na de ceremonie best het jasje uitdoen. Zorg er dan wel voor dat er een schoon overhemd (lees: zonder zweetplekken) mee is!
Afhankelijk van hoe chique of juist relaxt jullie bruiloft is, kan de bruidegom er ook voor kiezen om in ‘korte-broek-pak’ te trouwen. Dit wordt steeds populairder en past heel goed in een Bohemian of tropisch thema. Ook kunnen jullie besluiten om giletjes en stropdassen achterwege te laten. Hoe minder laagjes en vastgeknoopte stof, hoe minder warm!

De gasten zijn jullie dankbaar als jullie ze het laten weten als ze in een zomerse outfit mogen komen. Zo voorkom je oververhitte gasten in vijflaagse mantelpakjes en kostuums, omdat ze denken dat dat de dresscode is.



Haar en make-up

Lang los haar kan natuurlijk heel mooi staan, maar niet als dat samengaat met een zweterige nek en plakkerige slierten. Kies daarom bij hoge temperaturen voor een opgestoken kapsel of een mooie knot. Bij warm en vochtig weer blijven kapsels gemaakt met rollers ook een stuk minder goed zitten. Probeer deze kapsel te vermijden of laat ze door de kapper extra-extra goed vastzetten en inspuiten met haarlak.
Ook bloemen in je haar zullen het bij tropische temperaturen niet lang overleven. Kies daarom voor zijden bloemen of andere versieringen, zoals veertjes of een versierde haarkam.
Om bij de heren het hoofd koel te houden, kunnen zij er voor kiezen om een hoedje te dragen. Een (stro)hoedje met detail in de kleur van de bruiloft kan zowel zomers als chique staan.

Goede voorbereiding is het halve werk. Een visagist zal dan ook zeker rekening houden met het warme weer als ze je make-up aanbrengt. Toch is het handig om een aantal dingetjes voor de zekerheid bij je te hebben. Neem vloeipapier, poeder en een kwast mee om tussendoor een glimmende huid weg te werken. Ook lippenstift zal sneller bijgewerkt moeten worden.

In de hitte zijn een extra spraytje deo en wat zonnebrand ook geen overbodige luxe. Pas wel op met parfum. Met warm weer zijn er ook vaak meer insecten en wespen die rond je blijven zoemen is geen pretje. Gebruik maar een heel klein beetje parfum of, beter nog, doe alleen ’s avonds parfum op.



Bloemen

Over het algemeen houden bloemen niet zo van hitte, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Laat je om te beginnen bij een bloemist goed informeren welke bloemen je het beste kunt vermijden als de thermometer de 30 graden aantikt.

Laat de bloemen op de locaties pas op het allerlaatste moment neerzetten. Bewaar ze tot die tijd op een koele plek. Zorg er op de locaties voor dat de bloemen niet de hele dag in de brandende zon staan en dat ze steeds voldoende water hebben. Besproei de bloemen tussendoor ook niet met water! Door het water op de blaadjes verbranden de bloemen en worden ze bruin.

Tip: cactussen en vetplantjes kunnen wel heel goed tegen zon en hitte. Laten die toevallig heel leuk en stoer staan en ook nog eens helemaal hip zijn op dit moment!

Het bruidsboeket heb je als het goed is niet de hele tijd vast. Laat het boeket op die vrije momenten in een laagje water in de koeling zetten. Zo blijft het boeket de hele dag mooi.
Is je boeket omwikkeld? Vraag dan of er een paar centimeter aan de onderkant vrij kan blijven om te voorkomen dat het lint nat en lelijk wordt.
Als jullie corsages hebben, kunnen deze tijdens het maken voorzien worden van een nat watje. Daardoor blijven de bloemen langer mooi. Het watje en het steeltje worden goed omwonden, waardoor er geen natte plekken op de kleding ontstaan.


Eten en drinken

Pas op met het neerzetten van vlees en zuivelproducten. Deze bederven extra snel met warm weer met als vervelend gevolgd dat de gasten en jullie flink ziek kunnen worden.
Dit geldt ook voor de bruidstaart. Naast dat je er ziek van kunt worden, ziet een gesmolten taart er ook niet heel aantrekkelijk uit. Laat deze dus in de koeling staan tot het moment van aansnijden aangebroken is.

Voor het diner is het slim om het menu aan te passen met lichte maaltijden en kleine hapjes. Lichte maaltijden vallen beter met warm weer en zo voorkom je een ‘blughh-gevoel’.
Voor de snacks is het leuk – en lekker natuurlijk – ijsjes en vers zomerfruit te serveren. De ijsjes kan je helemaal naar wens laten maken in verschillende smaken en kleuren en eventueel met eetbare bloemen of stukjes fruit er in. Gekoeld vers fruit, zoals watermeloen en ananas, ziet er ook heel leuk uit op een stokje of in een mooi schaaltje. Naast dat het lekker verkoelend is, is het ook nog eens heel gezond!

Zorg verder voor voldoende water en andere non-alcoholische dranken. Als het erg warm is, stijgt de alcohol sneller naar je hoofd en droog je sneller uit. Daarom is het met warm weer extra belangrijk voor jullie en de gasten om voldoende te drinken (en dan bedoel ik natuurlijk geen cocktails!).

Jullie kunnen er voor kiezen om mooie glazen met ijswater en vers fruit of ijsklontjes gevuld met fruit en eetbare bloemen te serveren. Het is ook leuk om het drinken in grote kannen of tapflessen te serveren. Zo kunnen de gasten ook zelf wat te drinken pakken als ze verkoeling nodig hebben. Een ‘serveerplek’ met tapflessen, gekoeld fruit, ijsjes en leuke glazen met prikkertjes en rietjes ziet er ook heel trendy en uitnodigend uit!


Locatie

Als jullie nog een locatie moeten kiezen, is het verstandig om voor een locatie te gaan waar voldoende schaduwplekken aanwezig zijn of gemaakt kunnen worden. Dit kan natuurlijk ook een ruimte met airco zijn. Als jullie al een locatie hebben, kunnen jullie daar natuurlijk ook zoveel mogelijk schaduwrijke plekken creëren.

Zet bijvoorbeeld een aantal parasols of ventilatoren neer. Deze geven allebei heel leuk te versieren met bijvoorbeeld lampjes en lintjes. Ook partytenten zijn een goed idee, maar pas wel op met tenten die aan meerdere zijden gesloten zijn. In dichte tenten krijg je al snel een sauna-effect en dat is precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. Mocht je toch graag een dichte tent willen, laat er dan een airco inzetten. Controleer wel van tevoren hoeveel geluid de airco maakt. Sommige airco’s kunnen nogal flink wat decibellen produceren!

Hou ook bij de planning van de dag rekening met de locatie en het weer. De ceremonie op het heetste punt van de dag in de brandende zon is geen goed idee. Kies er liever voor op de ceremonie in een gekoelde ruimte of op een ander tijdstip te doen.
Tip: Hebben jullie de ceremonie buiten of andere zitgelegenheden in de zon? Hou er dan rekening mee dat metalen stoeltjes voor zere billen en bovenbenen kunnen zorgen als ze de hele dag in de zon staan. Leef je uit met kussentjes!


Gadgets

De zon geeft heel veel leuke mogelijkheden om te doen met de aankleding en de gadgets of bedankjes voor de gasten.
Zo kunnen jullie bijvoorbeeld leuke kisten of manden neerzetten met daarin kleine waaiertjes of parasolletjes. Of laat slippers of zonnebrillen personaliseren. Deze komen tijdens de bruiloft zelf goed van pas en zijn daarna ook een origineel aandenken voor de gasten.

Als je het over veel zon hebt, heb je het ook over veel UV-straling. Daar kun je natuurlijk op inspelen door flessen zonnebrand neer te zetten, maar nog leuker is het om een ‘insmeerbar’ neer te zetten. Hier kunnen de gasten zich goed laten beschermen tegen de zon. In combinatie met schalen met verfrissingsdoekjes en wat bussen deodorant kan de insmeerbar een favoriete plek op de trouwlocatie worden!


Relax & Enjoy

Als laatste heb ik nog een hele belangrijke tip voor jullie! Doe rustig aan en geniet!

Bij het maken van de tijdsplanning kan er al voor gezorgd worden dat er voldoende tijd voor de verschillende onderdelen is met ook voldoende tijd er tussen. Dit voorkomt al een hoop gehaast.
Probeer ook een bewust rustmoment in te plannen, zowel voor jullie zelf als voor de gasten. Zo kan iedereen weer een beetje op adem komen voor de rest van de dag. Dit is normaal gesproken al heel fijn en al helemaal verstandig met tropische temperaturen.

Een goede planning is het halve werk en een goede coördinator scheelt ook een hoop. Maak je niet te druk en ga niet onnodig stressen en rondrennen, daar heb je mij voor 😉


Blog tips inspiratie
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.