checklist

voor je bruiloft

home > blog > Checklist voor je bruiloft?

Verliefd? Check! Verloofd? Check! En dan de bruiloft plannen… Euhm… Hoe dan? En waar begin je?

Tik op Google ‘bruiloft’ en ‘plannen’ in en je vindt honderden verschillende lijstjes en planningtools. Aan de ene kant misschien handig, maar aan de andere kant… Welke kies je? Welke past het beste bij jullie planning en hoe weet je zeker dat alles wat je moet regelen er ook echt in staat?


Foto: Rebecca Wilkie


‘Standaard’ lijstjes
Als weddingplanner adviseer ik toekomstige bruidsparen zeker om een planning en lijstjes bij te houden. Toch raad ik het af om rechtstreeks een lijst van internet te plukken en alleen aan die checklist vast te klampen. Naast dat er zoveel lijstjes te vinden zijn dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, zitten er ook een aantal nadelen aan standaard checklisten.

Afvinklijstjes zijn een handige leidraad en de meeste lijstjes die je online kan vinden bevatten over het algemeen de belangrijkste onderdelen voor het plannen van jullie bruiloft. Het grootste nadeel is dat deze lijstjes heel algemeen zijn opgesteld. Ze moeten eigenlijk voor elk bruidspaar toepasbaar zijn. Dat betekent dat specifieke elementen en wensen van jullie bruiloft niet in deze lijstjes staan en bepaalde dingen die jullie misschien helemaal niet willen op jullie trouwdag juist wel weer op de planning staan. Ook is het afhankelijk van jullie specifieke wensen hoe veel tijd en aandacht de planning van sommige onderdelen kost. Hierdoor kan jullie planning nogal afwijken van een standaard planning.

Daarnaast zijn deze kant-en-klare checklisten meestal voor een planning van 12 maanden voor de trouwdatum. Maar wat als jullie trouwdatum al eerder is dan over een jaar? Of juist nog een stuk later? Welke onderdelen pak je dan alvast op of schuif je naar voren en welke onderdelen kan je dan juist nog even mee wachten?

Verder staat een standaard stappenplan ‘vast’ en veranderd niet mee tijdens de voorbereidingen. Soms bedenk je iets wat je toch nog graag wilt op de bruiloft of is het bij een bepaald onderdeel niet gelukt om dit volgens de planning of op de juiste tijd te doen. Wat doe je dan?

Als laatste mis ik zelf altijd een groot punt als ik naar de standaard checklisten kijk, de controles. In de laatste periode voor de bruiloft neem ik zelf altijd nog contact op met alle betrokken partijen en leveranciers, simpelweg om te kijken of alles voor iedereen duidelijk is en helemaal volgens plan loopt. Hoe goed je je ook aan een lijstje houdt, er zijn veel mensen bij een bruiloft betrokken en een foutje in de planning zit dan in een klein hoekje.


Foto: WeddingWish


Checklist op maat
Natuurlijk zijn echt niet alle lijstjes die op internet te vinden zijn slecht of incompleet. Het kan alleen een hele klus zijn om het ‘perfecte’ lijstje te vinden of te maken aan de hand van een basislijst.

Daarom adviseer ik altijd om een checklist voor jullie bruiloft op te stellen samen met een weddingplanner.
Als weddingplanner stem ik een planning precies af op jullie bruiloft. Dit kan als onderdeel van het volledige weddingplanningpakket, maar ook in een adviesgesprek als jullie verder geen ‘volledige’ weddingplanner in willen huren. Als jullie ‘A tot Z’ weddingplanner kijk ik ook regelmatig of alles nog volgens de planning verloopt of dat er updates nodig zijn in de lijst.

Een goede planning geeft je een duidelijk overzicht en zorgt ervoor dat je geen (of in ieder geval een heeeeeel stuk minder) stress hebt. Zeker als je ook de rest van de aanloop naar de bruiloft samen blijft werken met een weddingplanner, kan dit je een hoop stress besparen.

Daarnaast heeft een weddingplanner ook een hoop contacten en leveranciers, waardoor ook de zoektocht naar de perfecte leveranciers een stuk makkelijker en sneller zal verlopen. Zo schieten de vinkjes op jullie checklist lekker op!


Foto: WeddingWish


Moraal van het verhaal

Mijn tip: stel een persoonlijke checklist op samen met een weddingplanner. Een goede checklist zorgt ervoor dat jullie straks echt de bruiloft hebben zoals jullie die nu in gedachte hebben en bovendien geeft zo’n lijst ook heel veel rust. Als is het maar omdat je in een moment van stress even naar de vinkjes kan kijken die jullie al gezet hebben en kan zien dat de planning eigenlijk hartstikke goed verloopt!


Blog tips planning
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.