budget

bruiloft

home > blog > Budget voor je bruiloft

Dat trouwen geld kost, is wel bekend. Ook dat het vaak een hoop geld kost. Maar hoeveel is dat dan eigenlijk? Waar gaat al dat geld heen? En wat als je toch wat minder uit wilt geven? Wij geven jullie een overzicht van het kostenplaatje en een aantal do's en don'ts als het op besparen aankomt.


Gemiddeld kost een volledige bruiloft rond de € 16.000 euro. Met een budgetbruiloft zit je daar waarschijnlijk een heel stuk onder en met een high-end bruiloft een flink stuk boven.

Als leidraad kunnen de volgende gemiddelde kosten gehanteerd worden:

  • Locatie € 5000,-
  • Trouwjurk (inclusief alle accessoires) € 1300,-
  • Trouwpak (inclusief alle accessoires) € 950,-
  • Ringen € 1200,-
  • Haar en Make-up € 250,-
  • Bloemen € 300,-
  • Decoratie € 300,-
  • Haar en make-up € 250,-
  • Fotograaf/videograaf € 1200,-
  • Entertainment € 1000,-
  • Gemeentelijke kosten € 500,-
  • Drukwerk € 250,-
  • Vervoer € 500,-
  • Kleding bruidskinderen € 200,-
  • Overnachting huwelijksnacht € 250,-
  • Cadeaus bruidspersoneel en bedankjes gasten € 250,-
  • Huwelijksreis € 2500,-
  • Bruidstaart per persoon € 6,-
  • Receptie per persoon (hapjes en drankjes) € 12,50
  • Diner per persoon € 35,-


Bespaartips

Natuurlijk zijn de kosten grotendeels afhankelijk van de wensen van het bruidspaar. Trouwen in een kasteel is een stuk duurder dan trouwen in een feestzaal en een lopend buffet is goedkoper dan een 7-gangendiner.

Een andere grote invloed op de totale kosten is het aantal gasten. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Veel bedrijven berekenen een bepaald bedrag per gast. Denk hierbij vooral aan locaties waarbij ook hapjes en drankjes afgenomen worden. Daarnaast is het aantal genodigden natuurlijk ook van invloed op de benodigde grootte van de locatie, het aantal te versturen uitnodigingen, het aantal bedankjes om mee te geven aan de gasten en ga zo maar door.

Minder gasten uitnodigen of een goedkopere locatie is vaak niet de meest gewenste manier om wat te besparen. Gelukkig zijn er wel een aantal andere (en leukere!) manieren om kosten te besparen.

  • Maak voor het bruidsboeket en het andere bloemwerk gebruik van bloemen die van nature in het betreffende seizoen voorkomen. Hierdoor vallen de kosten een stuk lager uit dan wanneer er gekozen wordt voor (exotische) bloemen die hier op dat moment niet groeien.
  • Houd rekening met de datum waarop jullie willen trouwen. Trouwen aan het eind van de week is duurder dan aan het begin van de week. Zo is trouwen op donderdag goedkoper dan trouwen op vrijdag, maar vrijdag weer goedkoper dan trouwen op zaterdag enzovoorts. In de meeste gemeenten is er een dag, vaak aan het begin van de week, waarop gratis getrouwd kan worden.
    Daarnaast heeft ook het seizoen grote invloed op de kosten. In de zomermaanden (hoogseizoen) en rond de kerstdagen wordt vaak de hoofdprijs gerekend bij veel bedrijven.
  • Een grote trend op dit moment is DIY. Door zelf de uitnodigingen te ontwerpen of zelf de decoratie voor de bruiloft in elkaar te knutselen kan er niet alleen veel bespaard worden, maar krijgt de bruiloft ook een heel persoonlijk tintje. En wat is er dan leuker om de gasten aan het eind van de avond een persoonlijk en creatief bedankje mee naar huis te geven?
  • We leven in een digitaal tijdperk en daar kan ook bij een bruiloft handig gebruik van gemaakt worden. Meestal wordt er bij een uitnodiging een RSVP-kaartje toegevoegd (kaartje wat genodigden terugsturen naar het bruidspaar om te laten weten of zij wel of niet aanwezig zullen zijn). Er kan ook voor gekozen worden om de RSVP via een digitaal kaartje te sturen. Dit scheelt naast kosten voor het drukwerk ook in de kosten voor de postzegels. Handig bijkomend voordeel: er zijn tegenwoordig heel veel leuke websites waarop de RSVP’s verstuurd kunnen worden. Op het moment dat de genodigden antwoorden, worden direct het aantal aanwezigen en de bijbehorende adresgegevens in een lijst gezet. Zo heb je meteen een overzicht voor de definitieve aantallen gasten om door te geven aan de locaties en een handige lijst met alle adressen voor bijvoorbeeld de bedankkaartjes.
  • Gadgets zijn ontzettend leuk op je bruiloft, maar de volgende dag heb je toch echt geen 50 witte paraplu's of backdrop met rode loper meer nodig. Je bespaart al snel veel geld door spullen te huren in plaats van te kopen. Wil je toch liever kopen? Kijk dan eens naar tweedehandsspullen! Naast Marktplaats zijn er bijvoorbeeld op Facebook per regio weggeefhoeken te vinden, vaak zelfs ook aparte groepen voor trouwdecoratie en andere trouwdingetjes.


Niet-op-besparen tips

Naast de verschillende onderdelen waar je op een makkelijke en leuke manier wat kosten kunt besparen, zijn er ook een aantal onderdelen waarop ik bruidsparen aanraad om vooral niet te besparen.

  • Als eerste zijn dat de fotograaf en de videograaf. Het kan een mooi bedrag besparen om een vriendin, buurvrouw of oom te kiezen om de foto’s te maken omdat hij of zij ‘wel eens foto’s maakt’ of ‘wel een hippe camera heeft liggen’. Bedenk wel: er is maar één kans om de foto’s te maken en het zou eeuwig zonde zijn als de buurvrouw net de batterijen aan het verwisselen was op een belangrijk moment of je oom per ongeluk toch de camera niet helemaal goed had ingesteld waardoor de meeste foto’s veel te donker en onscherp zijn. Daarom is mijn advies om altijd te investeren in een goede professional.
  • Het is voor een vriend of familielid natuurlijk een hele eer om gevraagd te worden als ceremoniemeester. Waar men vaak niet bij stil staat, is dat die persoon niet alleen de eer maar ook een enorme verantwoordelijkheid krijgt. Op de trouwdag zelf is die persoon verantwoordelijk voor dat alles goed verloopt, leveranciers opgevangen worden, speeches op tijd ingepland zijn en ook op tijd gehouden worden. (En dat zijn alleen nog maar een paar puntjes op de dag zelf. Ook vooraf heeft een ceremoniemeester vaak veel te doen!) Doordat de ceremoniemeester zoveel moet controleren en regelen op de bruiloft, moet deze persoon vaak eerder weg bij bepaalde onderdelen of mist soms hele leuke, bijzondere en belangrijke momenten. En wat als er toch iets fout gaat? Heeft een vriend of familielid dan de kennis en ervaring om dat snel op te vangen en op te lossen?
    Ik raad bruidsparen daarom altijd aan om een professioneel ceremoniemeester in te huren. Zo zijn ze verzekerd van professionele hulp en ondersteuning en hoeft niemand van de dierbare genodigden ook maar een moment van de bruiloft te missen.
  • Hoe goed je alles ook hebt voorbereid en gepland, op sommige dingen heb je helaas echt geen invloed. Wat als jij, je partner of één van je ouders plotseling ernstig ziek wordt? Of er is een brand geweest op de trouwlocatie waardoor de ruimte echt niet meer bruikbaar is? Dingen waar je niet vanuit gaat en liever ook niet bij stil wilt staan, maar toch kunnen gebeuren. Met een bruiloftsverzekering ben je goed verzekerd bij het annuleren, uitstellen of tussentijds onderbreken van de bruiloft door onvoorziene en ongewenste omstandigheden. Je bent dan ook verzekerd als er schade wordt opgelopen aan bijvoorbeeld de trouwjurk of de huwelijkscadeaus. Een bruiloftsverzekering kost slechts een fractie van de bruiloft zelf en is daarom zeker een aanrader!
  • Als laatste adviseer ik bruidsparen altijd om een percentage van het totale budget, zo rond de 10%, apart te zetten voor onvoorziene kosten. Zo vang je de kosten op mocht er toch een extra proefkapsel bij de hairstylist nodig zijn, de portokosten hoger uitvallen of als jullie toch wel wat leuke extra’s ter decoratie willen.


Meer tips of hulp nodig bij het opstellen en beheren van het trouwbudget? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek!


Blog tips planning budget
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.